.NET blijft zich ontwikkelen als een van de krachtigste en meest veelzijdige frameworks voor softwareontwikkeling. Dit jaar zien we dan ook een aantal belangrijke trends die een invloed hebben op het bouwen en beheer van applicaties. Hieronder licht Technical Lead Tom Borloo vijf innovaties toe om in de gaten te houden.
1. De opmars van .NET 8: nog sneller, nog slimmer
Met .NET 8 zette Microsoft al een grote stap vooruit in de evolutie van het framework. De focus ligt op prestatieverbeteringen en bredere ondersteuning voor cloud-native en cross-platform applicaties. “.NET 8 verenigt de verschillende runtime-omgevingen verder”, licht Tom toe. “En zo kunnen developers gemakkelijker bouwen voor Windows, macOS, Linux, iOS en Android vanuit één codebase.”
In een notendop:
- Applicaties draaien soepeler en sneller, ongeacht het platform
- .NET 8 maakt het makkelijker om applicaties te schalen en containerized omgevingen te gebruiken
- Unified development zorgt voor minder complexiteit én een snellere time-to-market.
2. Blazor WebAssembly als toekomst van full-stack webontwikkeling
Blazor WebAssembly blijft een gamechanger voor webontwikkeling. Developers kunnen interactieve, client-side webapplicaties bouwen met C# en toch de kracht van JavaScript blijven gebruiken waar opportuun. “Komend jaar wordt Blazor nog krachtiger door performance-optimalisaties en nieuwe tools die de ontwikkeling van Progressive Web Apps (PWA) ondersteunen”, vertelt Tom.
In een notendop:
- Component-based: Blazor maakt gebruik van herbruikbare componenten die zowel client- als server-side kunnen worden uitgevoerd.
- WebAssembly: Blazor WebAssembly stelt je in staat om C#-code rechtstreeks in de browser uit te voeren, wat zorgt voor snelle en responsieve applicaties.
- Razor Syntax: Blazor gebruikt Razor-syntax voor het definiëren van componenten, wat een combinatie is van HTML en C#.
- Data Binding: Het biedt krachtige data binding mogelijkheden, waardoor je eenvoudig gegevens kunt synchroniseren tussen de UI en de backend.
- Dependency Injection: Blazor ondersteunt dependency injection, wat helpt bij het beheren van de afhankelijkheden van je applicatie.
- Routing: Het framework biedt ingebouwde routing mogelijkheden om eenvoudig navigatie binnen je applicatie te beheren.
“Met verbeterde automatisering en integratie met Azure AI wordt ML.NET dit jaar nog toegankelijker. “
3. Machine Learning voor iedereen met ML.NET
AI en machine learning worden steeds meer standaard in softwareontwikkeling. “En dankzij ML.NET kun je machine learning modellen direct in .NET applicaties bouwen en integreren”, onthult Tom. “Zonder diepgaande kennis van data science. Met verbeterde automatisering en integratie met Azure AI wordt ML.NET dit jaar nog toegankelijker. “
In een notendop:
- Modellen worden automatisch getraind en geoptimaliseerd.
- Dankzij Azure AI-integratie worden bestaande AI-modellen van Azure gebruikt voor spraakherkenning, beeldanalyse en meer.
- Je hebt geen data scientist nodig om machine learning toe te passen.
4. Microservices architectuur met .NET bieden meer flexibiliteit en schaalbaarheid
Microservices blijven volgens Tom de standaard voor het bouwen van schaalbare en flexibele applicaties. “ASP.NET Core biedt uitgebreide ondersteuning voor microservices en containerisatie met Docker en Kubernetes”, zegt hij daarover. “In 2025 verwacht ik een toenemende adoptie van gRPC voor snelle communicatie tussen microservices.”
In een notendop:
- Applicaties kunnen eenvoudig uitbreiden naarmate de vraag groeit.
- Microservices worden snel en veilig geïmplementeerd in cloudomgevingen.
- Tools zoals Polly zorgen voor automatische foutafhandeling en herstelfuncties.
5. De overstap van .NET 8 naar .NET 9 (en waarom upgraden?)
Hoewel .NET 8 al veel te bieden heeft, biedt .NET 9 nog meer geavanceerde mogelijkheden. Als je nog een oudere versie gebruikt, is dit het ideale moment om de overstap te maken. “Met verbeterde prestaties, uitgebreidere AI/ML-integraties en geoptimaliseerde tools voor cloud-native ontwikkeling, biedt .NET 9 een sterke basis voor moderne softwareontwikkeling”, weet Tom te vertellen.
Belangrijkste verbeteringen in .NET 9:
• Prestaties: Betere JIT-compileroptimalisaties, native AOT-ondersteuning en verbeterde garbage collection.
• Nieuwe taalfeatures: C# 13 (en F# 7) introduceert verbeterde patroonherkenning en nieuwe mogelijkheden zoals static abstract members.
• Cloud-native ontwikkeling: Geoptimaliseerde ondersteuning voor containers en OpenTelemetry.
• AI en machine learning: Dankzij ML.NET en integraties met Azure AI kun je moeiteloos machine learning-modellen toepassen.
• Blazor-vernieuwingen: Aangepaste modi en verbeterde constructorinjecties voor een nog efficiëntere ontwikkeling.
Kortom, als je al op .NET 8 zit, is de overstap naar .NET 9 niet dringend. Maar overweeg om oudere versies direct naar versie 9 te upgraden om optimaal gebruik te maken van deze innovaties.
Of je nu werkt aan webapplicaties, cloudoplossingen of het moderniseren van legacy apps, deze trends helpen je om competitief te blijven en mee te groeien met de veranderende markt. Nood aan extra ondersteuning? Bij Exsertus staan we voor je klaar om je te begeleiden in deze nieuwe fase van .NET ontwikkeling!