Alle blogberichten

De kracht van Cloud Cost Optimization: maximaliseer je waarde en minimaliseer je kosten.

De kracht van Cloud Cost Optimization: maximaliseer je waarde en minimaliseer je kosten.

In het snel veranderende digitale landschap waarin we vandaag werken, is het vaak een hele uitdaging om cloud technologie te maximaliseren en cloud kosten te minimaliseren. Eén van onze DevOps Engineers, Axel Dries, deelt zijn expertise en inzichten over Cloud Cost Optimization. Lees de blog hieronder om te ontdekken hoe jouw organisatie kosten kan besparen zonder in te leveren op technologische vooruitgang.

Organisaties maken steeds meer gebruik van het FinOps framework om hun cloud kosten doorheen de lifecycle binnen het gehele bedrijf te beheren. Cloud Cost Optimization is een onderdeel van FinOps, waarbij er specifiek focus wordt gelegd op het onder controle houden van deze cloud kosten.

Hoe werkt Cloud Cost Optimization?

In de eerste plaats moet je zorgen voor financiële transparantie. Dit betekent het visueel in kaart brengen van je cloud spending tot op resource niveau. Concreet doe je dit door op projectniveau te kijken welke teams welke recources gebruiken en welke kost er hier tegenover staat. Vanuit deze transparantie kan je onderzoeken welke kostenoptimalisaties je kan doen. Dit kan helpen om bepaalde beslissingen gestaafd te maken.

Zo kan je bijvoorbeeld besparen op ongebruikte of niet optimaal ingezette resources. Cloud Cost Optimization brengt dus talrijke voordelen met zich mee waaronder het minimaliseren van kosten, maximaliseren van performance en het verankeren van financiële verantwoordelijkheid in je bedrijfscultuur.

Waar moet je rekening mee houden bij Cloud Cost Optimization? 

Om te beginnen is het belangrijk dat je Cloud Cost Optimization niet bekijkt als een eenmalige activiteit, maar als een voortdurend procedure. Door continue je cloud spendings te blijven monitoren en te analyseren, blijf je financiële transparantie behouden waardoor je proactief kan blijven optimaliseren in kosten. Zonder deze permanente optimalisatie leiden veranderende requirements vaak tot onnodige en onverwachte kosten. Door een Cloud Cost Optimization strategie te implementeren in je organisatie, kan je de kosten bij het schalen van je omgeving beter onder controle houden.

“Dankzij het uitvoeren van een Cloud Cost Optimization traject bij één van onze klanten, hebben we inzichtelijk gemaakt dat ze over heel wat niet efficiënt ingezette resources beschikten. Door deze analyse uit te voeren, kon onze klant 33% op hun cloud kosten besparen.”

Hoe ziet zo’n Cloud Cost Optimization traject er in de praktijk uit?

Stap 1: In kaart brengen van je Cloud omgevingen zodat je een duidelijk overzicht hebt van de kostenstructuur van alle recourses.
Stap 2: Op zoek gaan naar mogelijke optimalisaties. Tip: begin steeds met de meest kostintensieve resources.
Stap 3: Inzichtelijk maken van de mogelijke besparingen door concrete berekeningen te doen van deze optimalisaties
Stap 4: Uitwerken van een plan van aanpak met daarin specifieke adviezen om de besparingen te realiseren en welke ROI hier tegenover staat

Kan je een voorbeeld geven van wat zo’n cloud cost optimization traject kon besparen bij een klant?

Dankzij het uitvoeren van zo’n traject bij één van onze klanten, hebben we inzichtelijk gemaakt dat ze over heel wat niet efficiënt ingezette resources beschikten. Door deze analyse uit te voeren, konden we een plan van optimalisatie voorleggen waardoor de klant 33% op hun cloud kosten kon besparen. Dit kwam neer op een besparing van € 5.500 per maand.

Heb je nog advies voor klanten die willen starten met Cloud Cost Optimization?

Om je maandelijkse cloud spendings inzichtelijker te maken, raad ik bedrijven aan om de volgende zaken standaard te implementeren:

  • Tagging: Doeltreffend taggen van resources om uitgave patronen te herkennen en kosten te kunnen verdelen over verschillende applicaties/teams
  • Budget planning: op basis van deze patronen kan je budget planning maken die je toe laat om bepaalde kosten te limiteren in de nabije toekomst
  • Geautomatiseerde warnings: om ervoor te zorgen dat je binnen budget blijft, kan je geautomatiseerde warnings instellen. Deze warnings helpen om een continue evaluatie te doen van de kosten om na te gaan of deze wel verantwoord zijn. Bijvoorbeeld een verhoging in verbruik doordat je ook een verhoging in het aantal gebruikers hebt kan dat normaal zijn maar als je een verhoging hebt zonder meer verbruik, dan moet dat verder onderzocht worden.

Gerelateerde blog berichten.

Samenwerking met Aertssen in de kijker: Meer…

Gepubliceerd op 10/10/2023

Bij Exsertus streven we naar het leveren van totaaloplossingen op maat van onze klanten, waarbij…

Stageproject in de kijker: ontwikkeling van een…

Gepubliceerd op 27/06/2023

De voorbije 8 weken hadden we het gezelschap van twee stagiairs: Bjorn & Michiel. Ze…

Techorama 2023: onze 5 belangrijkste take-aways

Gepubliceerd op 29/05/2023

Ook dit jaar waren we met een delegatie van ons Exserstus team aanwezig op Techorama.…

Wat is nut van Azure Container Apps?…

Gepubliceerd op 27/04/2023

Hoor jij de term ‘Azure Container Apps’ regelmatig in de wandelgangen vallen? Maar ben je…

ReportAnywhere in de kijker: van idee naar…

Gepubliceerd op 13/10/2022

Hoe vertaal je een concreet business idee naar een kwalitatief SaaS platform in zo’n kort…

Thola in de kijker: Wat is een…

Gepubliceerd op 18/08/2022

Wat begon als een project voor een klant, groeide snel uit tot de ontwikkeling van…

Wat is Blazor? En wat zijn de…

Gepubliceerd op 19/07/2022

Onze .NET developers Amish en Robbe werken samen op een project voor FOD BOSA. Ze…