Alle blogberichten

Recap Techorama 2024: onze belangrijkste take-aways

Recap Techorama 2024: onze belangrijkste take-aways

Exsertus en Techorama, dat gaat hand in hand. Dus ook in 2024 waren we met een hele delegatie aanwezig op de grootste IT conferentie in België. Het thema van de tiende editie van dit tweedaagse event was “Fun Fair” – en fun was het zeker! Maar naast al dat plezier, was het ook enorm leerrijk dankzij de meer dan 140 sessies. Enkele van onze collega’s delen graag de inzichten van hun favoriete sessie – let’s go.

De kracht van Dapr: Vereenvoudig je cloud-native applicatieontwikkeling

Voor de sessie “Build invincible cloud-native apps using Dapr & workflow” had ik al enige ervaring opgedaan met Dapr (Distributed Application Runtime) tijdens een recent project. Aanvankelijk was ik terughoudend, omdat ik niet helemaal begreep wat de meerwaarde van Dapr was ten opzichte van andere tools zoals Kubernetes. Echter, tijdens de sessie werd me duidelijk dat het open source runtime-systeem wel degelijk een gamechanger is.

Dapr biedt veel meer functionaliteiten dan ik aanvankelijk had gedacht: het is niet alleen ingebouwd in Azure Container Apps, maar het maakt applicaties ook platform-agnostisch. Dat betekent dat je applicaties niet langer afhankelijk zijn van een specifiek platform. Bovendien zijn Dapr-componenten goed geïntegreerd met verschillende cloud providers, waardoor functionaliteiten snel kunnen worden geïmplementeerd. Wat Dapr nog interessanter maakt, is dat het wordt ondersteund door een actieve community. Dit betekent dat je feedback kan geven en verzoeken kan indienen voor nieuwe functionaliteiten of wijzigingen.

Ik geloof dat Dapr in de komende jaren de standaard zal worden voor microservices-architectuur. Het kan applicaties vereenvoudigen en robuuster maken door de logica uit de applicatie te halen, waardoor applicaties beter kunnen schalen en niet langer afhankelijk zijn van een specifiek platform. Dapr is een echte gamechanger!

– Axel Dries | Cloud Native DevOps Engineer

Slimme integratietesttechnieken voor ASP.NET Core

De sessie over “ASP.NET Core integration testing 101” sprong er voor mij echt uit, omdat ik direct aan de slag kon met de geleerde technieken binnen mijn huidige project.

De spreker, Chris Klug, behandelde problemen waar ontwikkelaars vaak tegenaan lopen tijdens integration testing, zoals het opzetten van een databaseverbinding. Vaak kiezen zij er dan voor om de database te mocken om problemen te omzeilen. Chris liet echter aan de hand van concrete voorbeelden zien hoe je die issues kan aanpakken zonder de database te moeten mocken.

Eerst demonstreerde hij hoe je repetitieve code, die nodig is om verbinding te maken met de database aan het begin van elke test, kan vermijden. Door deze code in een aparte methode te plaatsen die wordt aangeroepen door elke verschillende test, kun je met slechts één methode toegang krijgen tot de gehele code.

Een andere reden waarom ontwikkelaars er vaak voor kiezen om de database te mocken, is vanwege de traagheid van de testen, aangezien ze sequentieel moeten worden uitgevoerd. Dat komt omdat je aan het begin van elke test een clean database wil hebben met specifieke testgegevens. Chris suggereerde echter om transacties te gebruiken, waardoor je voor elke test een transactie start, je data klaarzet, de test uitvoert en vervolgens de transactie terugdraait. Hierdoor kan je je testen wel parallel – en dus sneller – laten uitvoeren.

– Michiel Verschueren | .NET developer

 Ontdek het verborgen potentieel van C# met Cursed C#

Het was vooral de titel “Cursed C#” die mij triggerde om één van de grootste zalen van Kinepolis binnen te wandelen, zonder te weten waar ik mij aan zou kunnen verwachten. Als .Net developer ben ik heel vertrouwd met C# en was ik dan ook benieuwd om Nick Chapsas aan het werk te zien, in de hoop mijn kennis uit te breiden.

De sessie ging niet zozeer over nieuwe functionaliteiten of tips & tricks, maar toonde hoe C#, buiten de bekende functionaliteiten die we dagelijks gebruiken, bepaalde aspecten van de taal kan manipuleren om ze een nieuwe betekenis te geven. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat je zelf een implementatie van een loop kan voorzien die een duidelijkere intentie heeft dan wat Microsoft biedt.

Hoewel ik veel heb geleerd van deze technieken, is de kans klein dat ik ze zal toepassen in mijn volgende project. Het aanpassen van interne zaken die C#-specifiek zijn kan namelijk verwarrend zijn voor andere ontwikkelaars die met dezelfde codebase werken. Desondanks ben ik nu meer dan ooit onder de indruk van het potentieel dat nog verborgen ligt in deze 25 jaar oude taal! Wat mij aansprak aan deze sessie was niet alleen de inhoud, maar ook de manier waarop Nick als spreker het publiek wist te boeien. De sessie was interactief, met tussentijdse publieksstemmingen, waardoor het een van de meest memorabele sessies tot nu toe was!

– Rémi Smeets | .NET developer

Moderniseer Legacy Apps in .NET met het Strangler Fig-patroon

De sessie “Updating Legacy Apps to Modern .NET” vond ik persoonlijk het meest interessant. Jon Galloway besprak hierin het Strangler Fig-patroon als een effectieve benadering om met legacy code om te gaan, waarbij oude code geleidelijk wordt vervangen door nieuwe, zonder de hele applicatie in één keer te herontwikkelen.

Jon liet zien hoe Microsoft en Visual Studio ontwikkelaars kunnen helpen bij het toepassen van het Strangler Fig-patroon, met tools zoals de Upgrade Assistant. Hiermee kunnen projecten geleidelijk overstappen van legacy code naar moderne architecturen, zoals microservices. Dit maakt het proces minder overweldigend, minder tijdrovend en zorgt voor een soepele overgang waarbij nieuwe features nog steeds kunnen worden opgeleverd.

Kortom, deze tech talk om legacy code te moderniseren zonder grote risico’s te nemen en zonder een blokkade te vormen voor nieuwe features was een schot in de roos. Door oude code geleidelijk te vervangen, kunnen we onze applicaties up-to-date houden en tegelijkertijd de stabiliteit garanderen.

– Tom Borloo | Technical Lead

Meer weten over applicatie modernisatie?
Check hoe we je kunnen helpen.

Conclusie

Techorama was opnieuw een fantastische beleving. Het is een uitstekende gelegenheid voor onze consultants om up-to-date te blijven, nieuwe ontwikkelingen te leren en de laatste technologische trends te ontdekken. Door zelf met een booth aanwezig te zijn kunnen we ook telkens waardevolle contacten leggen en netwerken. Techorama is met recht en rede de grootste IT-conferentie in België en sluit perfect aan bij onze team spirit: Tech. Fun. Grow. Act. Repeat.

We kijken met veel enthousiasme uit naar de volgende editie!

Gerelateerde blog berichten.

Van Excel naar Webapp: stageproject budgettool in…

Gepubliceerd op 25/06/2024

Hoe transformeer je een logge Excel-sheet naar een gebruiksvriendelijke webapplicatie in slechts acht weken? Jef…

De kracht van Cloud Cost Optimization: maximaliseer…

Gepubliceerd op 17/08/2023

In het snel veranderende digitale landschap waarin we vandaag werken, is het vaak een hele…

Achter de schermen bij Exsertus: hoe behaal…

Gepubliceerd op 17/07/2023

Hoera! Sindskort mag Exsertus zich een “Great Place To Work” noemen. Maar wat betekent dit…

Stageproject in de kijker: ontwikkeling van een…

Gepubliceerd op 27/06/2023

De voorbije 8 weken hadden we het gezelschap van twee stagiairs: Bjorn & Michiel. Ze…

Techorama 2023: onze 5 belangrijkste take-aways

Gepubliceerd op 29/05/2023

Ook dit jaar waren we met een delegatie van ons Exserstus team aanwezig op Techorama.…

Wat is nut van Azure Container Apps?…

Gepubliceerd op 27/04/2023

Hoor jij de term ‘Azure Container Apps’ regelmatig in de wandelgangen vallen? Maar ben je…

Hoe ziet het carrièrepad van een IT…

Gepubliceerd op 22/03/2023

Welke doorgroeimogelijkheden heb je in de rol van IT consultant? En welke skills heb je…

Levenslang bijleren: de rode draad in het…

Gepubliceerd op 15/11/2022

Al meer dan 8 jaar maakt Birgit deel uit van onze Exsertus community. Ze startte…

Wat is Blazor? En wat zijn de…

Gepubliceerd op 19/07/2022

Onze .NET developers Amish en Robbe werken samen op een project voor FOD BOSA. Ze…

Hoe ontwikkel je een volwaardige applicatie in…

Gepubliceerd op 13/06/2022

Axel en Brent studeren beiden Toegepaste Informatica aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen.…

Hoe maak je de switch van Full…

Gepubliceerd op 18/05/2022

Al vanaf jonge leeftijd zat onze Analist consultant Kris gekluisterd aan zijn scherm door zijn…

Van ‘Wolfenstein’ tot .NET developer: waar haalde…

Gepubliceerd op 05/04/2022

Onze Senior .NET developer Jimmy is een trotse Exsertus consultant in hart en nieren. Hij…