Alle blogberichten

Techorama 2023: onze 5 belangrijkste take-aways

Techorama 2023: onze 5 belangrijkste take-aways

Ook dit jaar waren we met een delegatie van ons Exserstus team aanwezig op Techorama. Dit is dé grootste IT conferentie in België die je als developer zeker wil meemaken. Tijdens dit 2-daags evenement werden onze collega’s ondergedompeld in verschillende deep-dive tech sessions georganiseerd door zowel nationale als internationale vakspecialisten. We vroegen aan enkele collega’s om hun belangrijkste take-aways met ons te delen. Je leest ze hieronder:

Copy pasten heeft ook een plaats binnen architectuur

Gezien dat we in een tijd leven met veel veranderingen waarin de business noden sneller evolueren, is het belangrijk dat we code schrijven die snel mee kan evouleren en dat we alleen overhead meenemen die business value kan creëren. Een interessante sessie die ik op Techorama heb gevolgd was één over CQRS door Oskar Dudycz, waarin de huidige best practice van clean architecture en andere stijlen hieromtrent in vraag worden gesteld. Zijn suggestie was namelijk om alle lagen weg te doen en puur verticaal te denken en ontwikkelen. Dit betekent dat je prioriteit geeft aan de noden van de klant en niet aan een perfecte architectuur want dit kost vaak meer dan dat het op termijn opbrengt.

Ter illustratie haalde hij CQRS aan dat vaak de negatieve connotatie heeft omwille van veel overhead. Hij werkte tijdens de talk een voorbeeldapplicatie uit, waarbij hij aanhaalde dat de overhead voordelen heeft voor technische maintainability van je code maar dat dit niet je prioriteit is. Dit is namelijk de business waarin CQRS een grote value kan hebben omdat het een mindset switch is. Ik concludeerde dat de traditionele wijsheid, van het te vermijden van het copy pasten van code, de evolutie van je business requirements in de weg kan staan. De lijn tussen business en technisch vervaagt langzaam.

– Filip Elen | .NET Developer

Het nut van tijdelijke permissions in Azure

De meest interessante sessie gericht op het dagelijks werk bij mijn klant, was voor mij “Ten tips and tricks to secure your Azure subscription” van Laurenz Ovaere. Wat mij aansprak tijdens deze sessie was dat de spreker naast het geven van de tips ook concreet toonde hoe je deze in de praktijk kan omzetten aan de hand van schermopnames van de Azure portal. De tip die het meest van toepassing is op mijn huidig project, is het gebruik van een “temporary access pass”. Deze zorgt ervoor dat je als developer zelf een permission kan aanvragen voor een beperkte tijdsduur. Dit vermijdt dat je iedereen standaard schrijfrechten moet toekennen, wat altijd een risico met zich meebrengt. Dankzij deze “temporary access pass” voldoe je aan hetprinciple of least privilege”. Bij de klant wordt dit principe voorlopig toegepast door alle developers enkel leesrechten te geven, maar soms is het nodig dat we iets kunnen aanpassen zonder hiervoor telkens afhankelijk te zijn van admins die deze actie moeten uitvoeren in onze plaats. Hier kan een tijdelijke permission een goede oplossing bieden.

– Waut Wyffels | .NET Developer

“Kortom, het bijwonen van Techorama is een unieke gelegenheid voor onze consultants om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, opkomende trends en geavanceerde technologieën die de toekomst van IT vormgeven.”

Optimized software development

De openingskeynote van Techorama door Peter Hinssen is me zeker bijgebleven, relevant blijven in het “Never Normal” is een stevige uitdaging waar we allemaal voor staan. Vooral de ongeziene snelheid waarmee continue veranderingen en nieuwe ontwikkelingen gebeuren is een bepalende factor waar we moeten mee leren omgaan. AI is hotter than ever. Met de opkomst van de “generative AI” tools/platformen staan we mogelijk voor een nieuwe manier van software ontwikkelen en het bouwen van digitale oplossingen. Ook low code platformen komen meer aan bod maar softwareontwikkeling blijft nog steeds een complex gegeven waarbij de “pro-coder” zijn gespecialiseerde skillset altijd een troef zal blijven. Daarnaast voorziet het aanbod van Techorama ook aan niet-developers de mogelijkheid om inzichten te verkrijgen in topics waarvoor je geen code moet kunnen lezen.

– Bart Schuddinck | Managing Partner

De voordelen van GitHub Copilot

Een tool waar ik al veel over had gehoord, maar niet goed wist wat het juist inhield was Github Copilot. Dankzij de sessie van Michelle Mannering over “GitHub Copilot, using AI to help you learn, code, and build” heb ik hier veel over bijgeleerd. Kort samengevat is dit een tool die je helpt om productiever te programmeren. Aan de hand van simpele verzoeken, worden er code suggesties gegenereerd  op basis van AI die je onmiddellijk kan gebruiken in je project. Het grootste voordeel dat de spreker benadrukte was de grote impact die deze tool op je dagelijks leven als developer kan hebben. Denk maar aan repetitieve stukken code die je nu eenvoudig kan laten genereren waardoor je heel wat tijd bespaart. Wat de sessie voor mij zo interessant maakte, waren de live demo’s die ze gebruikte om een beter beeld te vormen over hoe je er concreet mee aan de slag gaat. Als conclusie onthoud ik dat Github Copilot een nuttige tool kan zijn voor het genereren van niet al te complexe functies.

Amish De Meirleir | .NET Developer

De toekomst van Quantum Computing

Persoonlijk heb ik Quantum computing altijd al zeer interessant gevonden waardoor ik enorm uitkeek naar de sessie over “Creating a quantum algorithm using Microsoft Q#” door Johnny Hooyberghs op Techorama. Hetgeen dat me het sterkste is bijgebleven, is dat Quantum Computing momenteel meerdere doeleinden heeft die onze hedendaagse computing kan overschijnen zoals zeer grote berekeningen die gedaan moeten worden. Een voorbeeld dat in de sessie werd gegeven was het kraken van onze hedendaagse encryptie. Alsook het gegeven van Quantum randomness, waarbij men een random gegeven kan maken zonder enige voorafgemaakte sequentie of ‘seed’. 

– Sebastien Dupon | .NET Developer

Conclusie

Kortom, het bijwonen van Techorama is een unieke gelegenheid voor onze consultants om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, opkomende trends en geavanceerde technologieën die de toekomst van IT vormgeven. Deze conferentie biedt de kans om je expertise uit te breiden, nieuwe inzichten te verwerven en in contact te komen met gelijkgestemden. Een meerwaarde van een groot van ons team te laten deelnemen aan dit evenement is dat ze nadien de nieuwe opgedane kennis en ideeën kunnen uitwisselen met elkaar. Wij kijken alvast uit naar de volgende editie!

Techorama sfeerfoto
Techorama sfeerfoto
Techorama sfeerfoto

Gerelateerde blog berichten.

Van Excel naar Webapp: stageproject budgettool in…

Gepubliceerd op 25/06/2024

Hoe transformeer je een logge Excel-sheet naar een gebruiksvriendelijke webapplicatie in slechts acht weken? Jef…

Recap Techorama 2024: onze belangrijkste take-aways

Gepubliceerd op 27/05/2024

Exsertus en Techorama, dat gaat hand in hand. Dus ook in 2024 waren we met…

De kracht van Cloud Cost Optimization: maximaliseer…

Gepubliceerd op 17/08/2023

In het snel veranderende digitale landschap waarin we vandaag werken, is het vaak een hele…

Achter de schermen bij Exsertus: hoe behaal…

Gepubliceerd op 17/07/2023

Hoera! Sindskort mag Exsertus zich een “Great Place To Work” noemen. Maar wat betekent dit…

Stageproject in de kijker: ontwikkeling van een…

Gepubliceerd op 27/06/2023

De voorbije 8 weken hadden we het gezelschap van twee stagiairs: Bjorn & Michiel. Ze…

Wat is nut van Azure Container Apps?…

Gepubliceerd op 27/04/2023

Hoor jij de term ‘Azure Container Apps’ regelmatig in de wandelgangen vallen? Maar ben je…

Hoe ziet het carrièrepad van een IT…

Gepubliceerd op 22/03/2023

Welke doorgroeimogelijkheden heb je in de rol van IT consultant? En welke skills heb je…

Levenslang bijleren: de rode draad in het…

Gepubliceerd op 15/11/2022

Al meer dan 8 jaar maakt Birgit deel uit van onze Exsertus community. Ze startte…

Wat is Blazor? En wat zijn de…

Gepubliceerd op 19/07/2022

Onze .NET developers Amish en Robbe werken samen op een project voor FOD BOSA. Ze…

Hoe ontwikkel je een volwaardige applicatie in…

Gepubliceerd op 13/06/2022

Axel en Brent studeren beiden Toegepaste Informatica aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen.…

Hoe maak je de switch van Full…

Gepubliceerd op 18/05/2022

Al vanaf jonge leeftijd zat onze Analist consultant Kris gekluisterd aan zijn scherm door zijn…

Van ‘Wolfenstein’ tot .NET developer: waar haalde…

Gepubliceerd op 05/04/2022

Onze Senior .NET developer Jimmy is een trotse Exsertus consultant in hart en nieren. Hij…