Alle blogberichten

Achter de schermen bij Exsertus: hoe behaal je het “Great Place To Work” label?

Achter de schermen bij Exsertus: hoe behaal je het “Great Place To Work” label?

Hoera! Sindskort mag Exsertus zich een “Great Place To Work” noemen. Maar wat betekent dit nu juist? En wat moet je als bedrijf ondernemen om dit label te behalen? Onze Managing Partners, Bart Schuddinck en Wouter Janssens vertellen vol trots over deze prestatie en delen hun inzichten over hoe ze Exsertus gevormd hebben tot een organisatie waar hun medewerkers met plezier werken. Lees het volledige interview hieronder.

Wat is “Great Place To Work”?

Great Place To Work is een wereldwijde organisatie die bedrijven helpt in kaart te brengen hoe goed je medewerkers je werkomgeving en organisatiecultuur ervaren. Dit faciliteren ze aan de hand van de Trust Index, een medewerkersonderzoek waarin verschillende bedrijfsdomeinen worden bevraagd. Denk maar aan topics zoals communicatie, gelijkheid, leiderschap, samenhorigheid etc. Na afloop van de bevraging kunnen ze ook ondersteuning bieden om bepaalde acties te definiëren om de organisatie van je bedrijf te optimaliseren.

Waarom hebben jullie besloten om hier aan deel te nemen?

Wij werken er continu aan om een aangename organisatiecultuur binnen Exsertus te creëren. Naar ons gevoel zijn we hiervoor goed op weg, maar om dit te staven leek het ons interessant om expliciet te bevragen of dit ook ook zo gepercipieerd wordt door onze medewerkers. Daarnaast is het ook een goed initiatief om inzicht te krijgen in de zaken die we nog verder dienen te optimaliseren.

Wat wat het resultaat van de enquête?

We hebben een totale score behaald van 94%, waar we zeer trots op zijn. Leuk weetje: met dit mooie resultaat komen we zelfs in aanmerking voor “Best Workplace”, aangezien we een score boven 90% behaalden. Als we dieper in de verschillende domeinen duiken, zien we dat de scores tussen de 85% en 100% schommelen. Dit toont aan dat er een algemene tevredenheid is over de verschillende facetten binnen onze organisatiecultuur en dat dit ook gedragen wordt door onze medewerkers.  Daarnaast scoorden we 100% op de specifieke vraag of onze medewerkers Exsertus zouden omschrijven als een “Great Place To Work”. Dat is zeker iets om extra trots op te zijn want ten slotte is er geen beter compliment om te krijgen dan dat je medewerkers graag bij Exsertus werken.

“Hoewel we een zeer mooi resultaat behaalden, is het onze ambitie om te blijven groeien en verbeteren. Enerzijds betekent dit het blijven investeren in initiatieven om onze cultuur verder uit te dragen binnen onze community. Anderzijds gaan we ook concreet aan de slag met feedback die uit de Trust Index enquête is gekomen.”

Welke initiatieven hebben volgens jullie bijgedragen aan dit resultaat?

We hebben geen specifieke acties ondernomen om het label van “Great Place To Work” te behalen. We zijn ervan overtuigd dat we dit resultaat te danken hebben aan de manier waarop we onze cultuur doorheen de jaren hebben vorm gegeven. We zetten ons alle dagen in om een cultuur te creëren waarin transparantie, open communicatie, aanspreekbaarheid en teamspirit centraal staan. Vorig jaar hebben we dit verder geprofessionaliseerd door Sofie Brijs als Community Builder aan te stellen. In haar rol zorgt ze ervoor dat we regelmatig initiatieven organiseren om het team dichter bij elkaar te brengen. Dit doet ze in samenwerking met enkele andere collega’s uit het feestcomité aangezien we het belangrijk vinden dat dit soort initiatieven gedragen wordt vanuit de organisatie zelf en niet enkel vanuit het management.

Wat zijn de volgende stappen?

Hoewel we een zeer mooi resultaat behaalden, is het onze ambitie om te blijven groeien en verbeteren. Enerzijds betekent dit het blijven investeren in initiatieven om onze cultuur verder uit te dragen binnen onze community. Anderzijds gaan we ook concreet aan de slag met feedback die uit de Trust Index enquête is gekomen. Om volledig transparant te zijn, gaan we bijvoorbeeld nog harder werken aan onze identiteit en positionering, waarbij we onder andere onze kantooromgeving nog meer eigen willen maken. Benieuwd hoe we dit concreet zullen aanpakken? Houd dan zeker onze socials in de gaten!

Hebben jullie nog één waardevolle tip voor andere bedrijven die ook een “Great Place To Work” willen worden?

Ja, zeker! Het is belangrijk dat je vanuit het management het goede voorbeeld geeft door te doen wat je zegt. Voor ons betekent dit concreet zeer open en transparant communiceren met iedereen, alsook je medewerkers verantwoordelijkheden durven geven.

“In onze organisatiecultuur is het belangrijk om zeer open en transparant te communiceren met iedereen, alsook onze medewerkers verantwoordelijkheden te durven geven.”

Gerelateerde blog berichten.

Recap Techorama 2024: onze belangrijkste take-aways

Gepubliceerd op 27/05/2024

Exsertus en Techorama, dat gaat hand in hand. Dus ook in 2024 waren we met…

Great Place to Play: De pretkalender van…

Gepubliceerd op 27/12/2023

In 2023 werden we officieel een 'Great place to work'. En die 'work' kan alleen…

Stageproject in de kijker: ontwikkeling van een…

Gepubliceerd op 27/06/2023

De voorbije 8 weken hadden we het gezelschap van twee stagiairs: Bjorn & Michiel. Ze…

Techorama 2023: onze 5 belangrijkste take-aways

Gepubliceerd op 29/05/2023

Ook dit jaar waren we met een delegatie van ons Exserstus team aanwezig op Techorama.…

Hoe ziet het carrièrepad van een IT…

Gepubliceerd op 22/03/2023

Welke doorgroeimogelijkheden heb je in de rol van IT consultant? En welke skills heb je…

Je eerste werkdag bij Exsertus: een warm…

Gepubliceerd op 24/01/2023

Daar sta je dan met een gezonde portie zenuwen, maar vooral veel goesting om erin…

Een terugblik op 2022: een jaar boordevol…

Gepubliceerd op 19/12/2022

Nu dat de Sint is langsgeweest en de kerstboom ondertussen mooi versierd staat, kan dit…

Levenslang bijleren: de rode draad in het…

Gepubliceerd op 15/11/2022

Al meer dan 8 jaar maakt Birgit deel uit van onze Exsertus community. Ze startte…

Werken als consultant bij Exsertus: Wat is…

Gepubliceerd op 19/09/2022

Binnen de IT sector is ‘consultancy’ een veelvoorkomende term. Maar wat betekent het juist? En…

Hoe ontwikkel je een volwaardige applicatie in…

Gepubliceerd op 13/06/2022

Axel en Brent studeren beiden Toegepaste Informatica aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen.…

Hoe maak je de switch van Full…

Gepubliceerd op 18/05/2022

Al vanaf jonge leeftijd zat onze Analist consultant Kris gekluisterd aan zijn scherm door zijn…

Van ‘Wolfenstein’ tot .NET developer: waar haalde…

Gepubliceerd op 05/04/2022

Onze Senior .NET developer Jimmy is een trotse Exsertus consultant in hart en nieren. Hij…