Alle blogberichten

Stageproject in de kijker: ontwikkeling van een survey applicatie

Stageproject in de kijker: ontwikkeling van een survey applicatie

De voorbije 8 weken hadden we het gezelschap van twee stagiairs: Bjorn & Michiel. Ze studeren beiden Toegepaste Informatica – Applicatieontwikkeling aan de Karel de Grote hogeschool. Als stageproject kregen ze de opdracht om een survey applicatie “from scratch” te ontwikkelen. Dit deden ze onder begeleiding van onze collega’s Amish & Bart, om binnen een beperkte timeframe zo’n kwalitatief mogelijke applicatie te programmeren. Benieuwd hoe onze stagairs hun project bij Exsertus hebben ervaren? Je leest het hieronder:

Waarom hebben jullie voor een stageproject bij Exsertus gekozen?

Vanuit onze opleiding hadden we een lijst ontvangen met verschillende stageopdrachten. Op basis hiervan hebben we een een top 5 gemaakt van de opdrachten die ons het meest aanspraken. Tijdens het stage-infomoment hadden we de kans om in gesprek te gaan met deze stagebedrijven om een beter beeld te krijgen van de inhoud van het project, alsook om af te toetsen of er een klik was met het bedrijf. Zo hebben we die namiddag een heel fijn gesprek gehad met Bart, Amish en Sebastien waardoor Exsertus onze eerste keuze was. Wat ons voornamelijk aansprak was het werken in .NET en een “vlotte babbel” met de stagebegeleiders.

Wat houdt jullie stageproject juist in?

Onze opdracht was het ontwikkelen van een generieke SaaS oplosssing voor het beheren en publiceren van online vragenlijsten. Dit survey platform laat gebruikers toe om vragenlijsten aan te maken, te bewerken, te publiceren en ze te laten invullen door hun doelpubliek. We hebben ook sterke focus gelegd op het beheer op organisatie-niveau, waardoor je binnen je organisatie medebeheerders kan uitnodigen en kan bepalen welke rechten deze dienen te krijgen. Wat betreft technologieën hebben we gewerkt met Blazor voor de frontend en .NET voor de backend. Voor authenticatie hebben we gebruik gemaakt van Azure AD B2C. Verder hebben we voornamelijk gebruik gemaakt van Azure technologieën zoals Key Vault, Application Insights, SQL databank, etc. Voor onze user stories en sprintplanning gebruikten we Azure DevOps.

“We hebben een heel fijn gesprek gehad met Bart, Amish en Sebastien waardoor Exsertus onze eerste keuze was. Wat ons voornamelijk aansprak was het werken in .NET en een “vlotte babbel” met de stagebegeleiders.”

Hoe begin je hieraan?

Aangezien Blazor voor ons volledig onbekend terrein was, had Amish ons aangeraden om vóór de start van de stage hier een tutorial over te bekijken. Bij de start van de stage, zijn we onmiddellijk begonnen met een brainstorm over de scope van de applicatie. Op basis van deze requirements en features maakten we de user stories aan. Vervolgens hebben we hier wireframes voor uitgetekend in Figma zodat we een beter beeld hadden van de user interface. Daarna hebben een basisproject opgezet met daarin een aantal minimale onderdelen zoals authenticatie en database. We maakten gebruik van CI/CD deployment waarbij er automatisch werd gedeployed zodat we steeds de laatste versie online hadden staan. Tenslotte zijn we begonnen aan de eerste versie van ons domeinmodel in draw.io. Na goedkeuring van Bart & Amish, konden we beginnen aan onderzoek naar technologieën en het programmeren zelf.

Wat vonden jullie de grootste uitdaging?

Enerzijds was dit het begrijpen van de manier van werken met betrekking tot de keuzes in architectuur aangezien we op school enkel n-layer architectuur hadden gezien. Daarnaast was authenticatie ook een nieuw gegeven voor ons, zeker in combinatie met Blazor. Zo zijn we een paar keer van implementatie moeten veranderen. Aan het begin van ons stageproject hadden we ervoor gekozen om te werken met Identity Server. Onze collega Dries wees ons toen op het feit dat Identity Server voornamelijk gebruikt wordt om meerdere applicaties dezelfde inloggegevens toe te kennen. Gezien wij slechts 1 applicatie ontwikkelden, was dat een beetje overkill en zijn we dus geswitcht naar Azure AD B2C zodat je met een eigen lokaal aangemaakt account kan inloggen.

Zijn jullie tevreden met het resultaat?

Het doel van ons stageproject was het ontwikkelen van een end-to-end flow waarbij je met onze applicatie een survey moet kunnen aanmaken, openstellen, invullen en de resultaten hiervan moet kunnen bekijken. Aangezien we dit samen met nog wat extraatjes binnen de vooropgestelde termijn hebben kunnen realiseren, zijn we zeker tevreden met het resultaat. Daarnaast vinden we ook dat de frontend van de applicatie er best netjes uitziet. Natuurlijk zijn er ook zaken bij die we beter hadden kunnen uitvoeren als we meer tijd hadden gehad. Zoals bijvoorbeeld onze mailservice, daar hadden we beter gekozen voor MailJet in plaats van SendGrid aangezien de mails bij een betalend account gevalideerd worden en minder gemakkelijk in de spam terecht komen. Daarnaast zouden we ook onze code quality en documentatie kunnen optimaliseren.

Hoe hebben jullie de begeleiding vanuit Exsertus ervaren?

De begeleiding was zeer goed. In het begin was de begeleiding van Amish en Bart intensiever aangezien we regelmatig samenzaten om het stageproject goed op te starten. Naarmate het project vorderde hebben ze ons meer zelfstandig laten werken, maar stonden ze steeds ter beschikking als er vragen of pull requests waren. De begeleiding was ook goed gestructureerd aan de hand van enkele recurring meetings waaronder de daily scrum meeting en een tweewekelijkse sprint review, demo en sprint planning. Daarnaast hebben we ook twee keer een retrospective gedaan om te reflecteren over wat er goed en minder goed is gegaan. Het was ook fijn dat Bart onze applicatie een aantal keer heeft getest waardoor we meteen feedback kregen. Tenslotte willen we nog meegeven dat het voor ons echt een meerwaarde was dat onze begeleiders regelmatig op kantoor aanwezig waren zodat we kort op de bal konden spelen.

De begeleiding was zeer goed en ook goed gestructureerd aan de hand van enkele recurring meetings waaronder de daily scrum meeting en een tweewekelijkse sprint review, demo en sprint planning.”

Wat zijn jullie belangrijkste leerpunten uit deze stage?

In de eerste plaats hebben we leren werken met enkele nieuwe technologieën waaronder Azure en Blazor. Daarnaast hebben we dankzij ons stageproject ook beter inzicht gekregen in het bedrijfsleven. Zo leerden we bijvoorbeeld hoe we zo’n kwalitatief mogelijke applicatie konden opleveren binnen de vooropgestelde periode en budget. Verder hebben we ook gemerkt dat het inschatten van users stories aan het begin van je project best moeilijk is, maar eens je in de flow van het programmeren zit, wordt dit gemakkelijker. Zeker wanneer je met nieuwe technologieën werkt, kan het een uitdaging zijn om een correcte inschatting te maken.

Zou je een stage aanraden bij Exsertus? Waarom?

Absoluut! Is er ook een duidelijke reden waarom we alletwee beslist hebben om na ons stageproject vast in dienst te gaan bij Exsertus. Om te starten zijn we zeer goed ontvangen geweest, waardoor we ons meteen welkom voelden in het team. We werden mee opgenomen in de groep en werden ook uitgenodigd voor teamevents. Daarnaast heeft de goede begeleiding en de aanspreekbaarheid van collega’s bij vragen ook zeker bijgedragen aan onze positieve ervaring. Tenslotte was het ook fijn om te werken aan een stageproject waarvan het de bedoeling is dat dit op termijn werkelijk aan klanten aangeboden kan worden.

Gerelateerde blog berichten.

Recap Techorama 2024: onze belangrijkste take-aways

Gepubliceerd op 27/05/2024

Exsertus en Techorama, dat gaat hand in hand. Dus ook in 2024 waren we met…

Great Place to Play: De pretkalender van…

Gepubliceerd op 27/12/2023

In 2023 werden we officieel een 'Great place to work'. En die 'work' kan alleen…

Samenwerking met Aertssen in de kijker: Meer…

Gepubliceerd op 10/10/2023

Bij Exsertus streven we naar het leveren van totaaloplossingen op maat van onze klanten, waarbij…

De kracht van Cloud Cost Optimization: maximaliseer…

Gepubliceerd op 17/08/2023

In het snel veranderende digitale landschap waarin we vandaag werken, is het vaak een hele…

Achter de schermen bij Exsertus: hoe behaal…

Gepubliceerd op 17/07/2023

Hoera! Sindskort mag Exsertus zich een “Great Place To Work” noemen. Maar wat betekent dit…

Techorama 2023: onze 5 belangrijkste take-aways

Gepubliceerd op 29/05/2023

Ook dit jaar waren we met een delegatie van ons Exserstus team aanwezig op Techorama.…

Hoe ziet het carrièrepad van een IT…

Gepubliceerd op 22/03/2023

Welke doorgroeimogelijkheden heb je in de rol van IT consultant? En welke skills heb je…

Je eerste werkdag bij Exsertus: een warm…

Gepubliceerd op 24/01/2023

Daar sta je dan met een gezonde portie zenuwen, maar vooral veel goesting om erin…

Een terugblik op 2022: een jaar boordevol…

Gepubliceerd op 19/12/2022

Nu dat de Sint is langsgeweest en de kerstboom ondertussen mooi versierd staat, kan dit…

Levenslang bijleren: de rode draad in het…

Gepubliceerd op 15/11/2022

Al meer dan 8 jaar maakt Birgit deel uit van onze Exsertus community. Ze startte…

ReportAnywhere in de kijker: van idee naar…

Gepubliceerd op 13/10/2022

Hoe vertaal je een concreet business idee naar een kwalitatief SaaS platform in zo’n kort…

Werken als consultant bij Exsertus: Wat is…

Gepubliceerd op 19/09/2022

Binnen de IT sector is ‘consultancy’ een veelvoorkomende term. Maar wat betekent het juist? En…

Thola in de kijker: Wat is een…

Gepubliceerd op 18/08/2022

Wat begon als een project voor een klant, groeide snel uit tot de ontwikkeling van…

Hoe ontwikkel je een volwaardige applicatie in…

Gepubliceerd op 13/06/2022

Axel en Brent studeren beiden Toegepaste Informatica aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen.…

Hoe maak je de switch van Full…

Gepubliceerd op 18/05/2022

Al vanaf jonge leeftijd zat onze Analist consultant Kris gekluisterd aan zijn scherm door zijn…

Van ‘Wolfenstein’ tot .NET developer: waar haalde…

Gepubliceerd op 05/04/2022

Onze Senior .NET developer Jimmy is een trotse Exsertus consultant in hart en nieren. Hij…