Hoe transformeer je een logge Excel-sheet naar een gebruiksvriendelijke webapplicatie in slechts acht weken? Jef en Pieter-Jan, studenten Toegepaste Informatica aan de Karel de Grote Hogeschool, gingen de uitdaging aan tijdens hun stage bij Exsertus. Met veel enthousiasme en inzet werkten ze aan de ontwikkeling van een budgettool in .NET 8, Blazor en MudBlazor. In deze blog delen Jef en Pieter-Jan hun ervaringen, de uitdagingen die ze tegenkwamen, en de waardevolle lessen die ze hebben geleerd tijdens hun stageproject.
Waarom hebben jullie voor Exsertus gekozen als stagebedrijf? Wat trok jullie in eerste instantie aan?
“We hadden op voorhand een overzicht ontvangen van alle stageopdrachten. Exsertus sprong er meteen uit omdat we bewust wilden kiezen voor een opdracht die ook later in de praktijk gebruikt zou worden. Ook op technisch vlak was er een goede match omdat we graag wilden programmeren in een .NET backend. Daarnaast voelden we op de stagebeurs zelf meteen een klik met het team, waardoor alles mooi in het plaatje paste.”
Kunnen jullie het project kort beschrijven? Wat was het doel?
“Wij hebben gewerkt aan de ontwikkeling van een budgettool. Het doel was om de bestaande Excel-sheet voor budgettering om te zetten naar een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke webapplicatie. Wat betreft technologieën hebben we de backend in .NET 8 gemaakt. Voor de frontend gebruikten we Blazor, meer bepaald MudBlazor, een componentbibliotheek. Verder werkten we ook met Azure SQL, Azure AD, X units en MOQ.”
Hoe begin je hieraan?
“We zijn gestart met het analyseren van de Excel-sheet om goed te begrijpen hoe deze momenteel werkt en om een goed beeld te kunnen vormen van de belangrijkste onderdelen. Vervolgens hebben we wireframes opgesteld om de vertaalslag te kunnen maken naar de webapplicatie. Hierbij hebben we veel ondersteuning en tips van Bart, de manager van Exsertus, gekregen.”
“Exsertus sprong er meteen uit omdat we bewust wilden kiezen voor een opdracht die ook later in de praktijk gebruikt zou worden. Ook op technisch vlak was er een goede match omdat we graag wilden programmeren in een .NET backend. Op de stagebeurs voelden we meteen een klik met het team!”
Wat waren de grootste uitdagingen die jullie tegenkwamen tijdens het project? Hoe hebben jullie deze overwonnen?
“Op technisch vlak lag de grootste uitdaging bij de authenticatie omdat personen met verschillende rollen binnen de organisatie bepaalde toegangen moesten krijgen. Toen we hiermee vastzaten, kregen we van onze stagebegeleiders Amish en Filip uitleg en documentatie, en zaten we nadien nog samen met het team waardoor we tot een goede oplossing zijn gekomen. Nu dat we dit geïmplementeerd hebben, weten we hoe we hier bij toekomstige projecten mee aan de slag moeten.”
Wat was het resultaat van jullie project? Zijn jullie hier tevreden mee?
“We hebben een finaal product kunnen opleveren met alle vooraf besproken functionaliteiten. We hebben tijdens ons project ook voldoende aandacht besteed aan een duidelijke workflow, zodat gebruikers gemakkelijk hun budget kunnen opstellen. Dit is zeker een upgrade in vergelijking met de oorspronkelijke budget sheet, aangezien het nu veel overzichtelijker is. We hebben ons voor de volle 100% gegeven en zijn zeker trots op het resultaat dat we hebben neergezet.”
De cijfers in de Budgettool zijn fictief.
Wat hebben jullie geleerd van dit project dat jullie kunnen toepassen in jullie toekomstige carrière?
“We hebben op verschillende vlakken bijgeleerd. Enerzijds op technisch vlak hebben we ons dankzij alle feedback kunnen verbeteren. Onze manager Bart heeft ons bijvoorbeeld geleerd hoe je professionele wireframes en user interfaces maakt. Een andere goede les voor de toekomst is om je documentatie meteen van in het begin goed bij te houden, dan vergeet je zeker niets. Anderzijds hebben we een beter beeld gekregen van het bedrijfsleven door fysiek aanwezig te zijn op kantoor.”
Hoe was de begeleiding tijdens de stage?
“De begeleiding was zeer goed. Het was handig dat we twee stagebegeleiders hadden waardoor onze vragen en pull requests snel nagekeken werden. De feedback van Amish en Filip was ook zeer duidelijk, waardoor we er meteen mee aan de slag konden. Daarnaast hadden we het geluk dat de collega’s op kantoor ook zeer behulpzaam waren.”
Zouden jullie deze stage aanbevelen aan andere studenten? Waarom?
“Ja, zeker! Al vanaf het eerste contact ervaarden we een warme en open sfeer bij Exsertus, waardoor we ons meteen welkom voelden. Je wordt als stagiair ook onmiddellijk mee opgenomen in het team, dat technisch zeer sterk is en altijd klaarstaat om je te helpen. Tenslotte hebben we ook veel bijgeleerd tijdens onze stage. Dit alles zorgt ervoor dat we Exsertus zeker zouden aanraden als stagebedrijf.”
Wil jij, net als Jef en Pieter-Jan, impact maken met uitdagende projecten in .NET?