Alle blogberichten

Hoe maak je de switch van Full Stack Developer naar Functioneel Analist? Onze collega Kris deelt zijn verhaal!

Hoe maak je de switch van Full Stack Developer naar Functioneel Analist? Onze collega Kris deelt zijn verhaal!

Al vanaf jonge leeftijd zat onze Analist consultant Kris gekluisterd aan zijn scherm door zijn passie voor het gamen. Ook in zijn werkleven is dit niet anders. Met een diploma Elektronica – ICT op zak, startte hij zijn carrière in een functie van Helpdeskmedewerker maar groeide hij al snel door tot Developer. Eind 2016 vond Kris de weg tot Exsertus waar hij met open armen werd onthaald. Benieuwd hoe hij ondertussen de switch maakte van Full Stack Developer naar Functioneel Analist? Je leest het hieronder!

Hoe ben je bij Exsertus terecht gekomen?

Na enkele jaren te hebben gewerkt als Developer op een IT dienst voor custom-made software projecten in VB.NET, was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik solliciteerde op een vacature waardoor ik via een externe recruiter bij verschillende bedrijven op gesprek kon gaan. Op dat ogenblik had ik als Developer voornamelijk kennis van verouderde technologiën waardoor ik een risicogeval was voor veel bedrijven. Exsertus dacht daar gelukkig anders over. Zij waren wél bereid om mij een kans te geven. Dit schepte onmiddellijk een vertrouwensband waardoor ik zonder aarzelen ben ingegaan op hun aanbod.

Hoe ben je geëvolueerd naar Functioneel Analist?

De eerste maanden werd ik ingeschakeld op interne projecten waaronder een webapplicatie in Angular voor projectplanning. Niet veel later kon ik mijn eerste project bij de klant beginnen. Als Full Stack Developer bij Sport Vlaanderen, zou je focus moeten liggen op het coderen. Bij mij was dat anders. Ik merkte al snel op dat ik meer aandacht had voor het totaalplaatje en plaatste me regelmatig in de schoenen van de gebruiker door mee te denken op functioneel gebied. Ik vind logica enorm belangrijk en denk graag na over hoe alles in elkaar past. Het werd mij al snel duidelijk dat ik een nieuw hoofdstuk in mijn IT carrière wilde starten als Functioneel Analist.

Hoe heeft Exsertus je ondersteund bij deze switch?

Exsertus heeft mij van in het begin volledig ondersteund in deze transitie. Bart, onze Managing Partner, schreef mij onmiddellijk in voor enkele opleidingen die ik dankzij mijn opleidingsdagen volledig tijdens de werkuren kon volgen. Ik startte met een opleiding Business Analyse waar ik leerde problemen te visualeren via een business plan. Dankzij deze opleiding kreeg ik nog maar eens de bevestiging dat dit écht hetgene was wat ik wilde doen. Daarnaast organiseerde Exsertus ook een cursus Communicatie waar ik veel bijleerde over de manier waarop je vragen kan stellen, wat van cruciaal belang is in de rol van Analist.

“Exsertus heeft mij van in het begin volledig ondersteund in deze transitie. Bart, onze Managing Partner, schreef mij onmiddellijk in voor enkele opleidingen die ik dankzij mijn opleidingsdagen volledig tijdens de werkuren kon volgen.”

Wat zorgt ervoor dat jij je job graag doet?

Als Developer ga je soms erg in detail waardoor je het geheel mist. Als Functioneel Analist daarentegen vertrek je eerder van de “bigger picture” en leg je zelf de puzzel door te zien hoe alle kleine stukjes in elkaar passen. Dat is exact de uitdaging die ik zoek. Verder krijg ik veel voldoening wanneer het product in zijn geheel is gerealiseerd. Je ziet dan ook onmiddellijk de reacties van de business tijdens de demo.

Wat is het project waar je het meest trost op bent?

Dit is het eerste project waar ik als Analist mijn schouders heb ondergezet. Het project omvatte de ontwikkeling van formulieren voor een portaal om subsidies voor evenementen aan te vragen. Voorheen werkte we telkens met custom-built formulieren, maar vanaf dat project moesten we werken met een form builder wat zorgde voor wat beperkingen. Hierdoor zocht ik de limieten van het product op door te werken met out-of-the-box oplossingen om bepaalde zaken toch te kunnen implementeren. Ik draag een zekere fierheid mee voor dit project omdat ik echt van nul moest beginnen waarbij ik de nieuwe opgedane kennis van de verschillende analyse cursussen eindelijk kon toepassen in de praktijk.

Waarom werk je graag bij Exsertus?

In de eerste plaats apprecieer ik de openheid van Bart & Wouter. Dat schept een zeker vertrouwen, wat voor mij enorm belangrijk is. Daarnaast zorgt Exsertus voor een fijne werksfeer: er wordt gelachen op kantoor en er worden regelmatig leuke teambuildings georganiseerd. Onze managers zijn trouwens altijd bereikbaar en bereid om te luisteren ondanks hun drukke agenda’s. Dit allemaal in combinatie met dat ze mij volledig ondersteund hebben in mijn switch naar Functioneel Analist, maakt dat ik mij thuis voel bij Exsertus. Bovendien voel ik mij echt geapprecieerd als medewerker.

Gerelateerde blog berichten.

Recap Techorama 2024: onze belangrijkste take-aways

Gepubliceerd op 27/05/2024

Exsertus en Techorama, dat gaat hand in hand. Dus ook in 2024 waren we met…

Achter de schermen bij Exsertus: hoe behaal…

Gepubliceerd op 17/07/2023

Hoera! Sindskort mag Exsertus zich een “Great Place To Work” noemen. Maar wat betekent dit…

Stageproject in de kijker: ontwikkeling van een…

Gepubliceerd op 27/06/2023

De voorbije 8 weken hadden we het gezelschap van twee stagiairs: Bjorn & Michiel. Ze…

Techorama 2023: onze 5 belangrijkste take-aways

Gepubliceerd op 29/05/2023

Ook dit jaar waren we met een delegatie van ons Exserstus team aanwezig op Techorama.…

Hoe ziet het carrièrepad van een IT…

Gepubliceerd op 22/03/2023

Welke doorgroeimogelijkheden heb je in de rol van IT consultant? En welke skills heb je…

Levenslang bijleren: de rode draad in het…

Gepubliceerd op 15/11/2022

Al meer dan 8 jaar maakt Birgit deel uit van onze Exsertus community. Ze startte…

Hoe ontwikkel je een volwaardige applicatie in…

Gepubliceerd op 13/06/2022

Axel en Brent studeren beiden Toegepaste Informatica aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen.…

Van ‘Wolfenstein’ tot .NET developer: waar haalde…

Gepubliceerd op 05/04/2022

Onze Senior .NET developer Jimmy is een trotse Exsertus consultant in hart en nieren. Hij…