Alle blogberichten

Hoe ontwikkel je een volwaardige applicatie in slechts 8 weken stage? Axel en Brent gingen de uitdaging aan!

Hoe ontwikkel je een volwaardige applicatie in slechts 8 weken stage? Axel en Brent gingen de uitdaging aan!

Axel en Brent studeren beiden Toegepaste Informatica aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Het einde van hun studie is in zicht, maar alvorens ze kunnen afstuderen, moeten ze eerst hun stage tot een goed einde brengen. Exsertus zorgde alvast voor een uitdagend project waar ze gedurende 8 weken lang hun tanden in konden zetten. Benieuwd hoe onze stagiairs dit ervaarden? Je leest het hieronder!

Hoe zijn jullie bij Exsertus terecht gekomen?

We hebben kennis gemaakt met Exsertus op onze stagebeurs. Daar vertelde Nathalie, de verantwoordelijke recruiter, ons wat meer over de opdracht en de werksfeer bij Exsertus. Het was een zeer aangenaam en vlot gesprek, wat meteen een goede eerste indruk maakte.

“We hebben kennis gemaakt met Exsertus op onze stagebeurs. Het was een zeer aangenaam en vlot gesprek, wat meteen een goede eerste indruk maakte.”

Wat was jullie stageproject?

Onze opdracht was het ontwikkelen van een pronostiek applicatie voor het WK van 2022. Een groot deel van de opdracht bestond uit het uitbouwen van een user management systeem waarbij de gebruikers zich kunnen registreren, groepen kunnen maken en die groepen kunnen toevoegen aan een bepaalde organisatie. Het tweede deel focuste meer op pronostieken zelf en de visualisatie hiervan.

Hoe begin je hieraan?

De eerste 3 weken hebben we veel tijd geïnvesteerd in het uitwerken van een goede flow voor het aanloggen en registreren, rekening houdend met UX. Hiervoor gebruikten we de software Figma, waarin we alle gebruikersschermen konden visualiseren. Verder hebben we gezocht naar een API die alle data van het WK aanbood als basis voor onze applicatie. Daarna hebben we het werk opgesplitst. Ikzelf begon met het plaatsen van de pronostieken en het verwerken van die scores, terwijl Brent de flow verder heeft gefinetuned en meer focus legde op de frontend.

figma-soccergame-stage
figma-soccergame-stage

Wat vonden jullie de grootste uitdaging?

Brent: voor mij persoonlijk was dit Angular omwille van de RxJS technologie. Dit was een heel andere denkwijze om code te schrijven. Ik zocht de limieten van deze technologie op door de code redelijk complex te maken maar hierdoor heb ik wel mijn mening kunnen vormen waardoor ik het in de toekomst liever niet meer zou gebruiken.

Axel: idem bij mij. Daarnaast heb ik mij ook gefocust op de Azure Cloud Functions. Daar heb ik heel wat bijgeleerd over de Fan Out Fan In function. Dit was best een uitdaging om te begrijpen hoe dit juist in elkaar zat en hoe ik dit kon toepassen voor de scorecalculatie.

Zijn jullie tevreden met het resultaat?

Ondanks dat we langer aan de flow hebben gewerkt dan initieel ingeschat, hebben we op het einde toch een MVP kunnen opleveren. In het midden van onze stage was er twijfel of we wel zouden rondgeraken, maar na de opsplitsing van het werk ging het goed vooruit. Hierdoor hadden we tegen het einde van week 6 een product dat begon te voldoen aan de initiële verwachtingen. In onze laatste week hebben we met behulp van enkele collega’s alles end-to-end kunnen testen en hieruit bleek dat de applicatie degelijk werkte waardoor we zeker tevreden zijn met het resultaat.

Hoe hebben jullie de begeleiding vanuit Exsertus ervaren?

De begeleiding was super! Het was fijn dat het Exsertus team oprecht interesse toonde in onze stageopdracht. Er was geen enkele drempel om een vraag te stellen. Zowel onze stagebegeleider Bart, als onze technische coach Jeroen als alle andere collega’s waren gemakkelijk aanspreekbaar en bereikbaar. Daarnaast appreciëren we ook de hands-on mentaliteit waarbij Bart regelmatig feedback gaf waardoor onze applicatie steeds vorderde.

“De begeleiding was super! Het was fijn dat het Exsertus team oprecht interesse toonde in onze stageopdracht. Er was geen enkele drempel om een vraag te stellen.”

Wat hebben jullie geleerd uit deze stage?

In de eerste plaats hebben we onze technische kennis kunnen bijschaven door te werken met verschillende technologieën zoals .NET voor de backend, Angular voor de frontend, Azure Cloud Functions, Azure Storage Queue, Microsoft SQL Server etc. Daarnaast hebben we ook andere skills kunnen bijschaven.

Brent: dankzij deze stage ben ik ook beter geworden in time management. Ik heb het gevoel dat ik nu een betere inschatting kan maken van hoeveel tijd ik nodig heb om een bepaalde User Story op te leveren.

Axel: we hebben ook geleerd om Agile te werken, bijvoorbeeld door de stand-ups. Deze stage heeft me ook doen inzien dat je als Developer eigenlijk maar 6-tal uur hebt om werkelijk te coderen door het aantal meetings die er nog bijkomen.

Zou je een stage aanraden bij Exsertus? Waarom?

Dit zullen we zeker doen! Exsertus biedt de ideale combinatie van een interessant project en goede begeleiding. De sfeer op kantoor is ook top. Er zijn altijd wel een aantal collega’s aanwezig waar je vragen aan kan stellen, een babbeltje mee kan doen en ’s middags gezellig mee kan gaan lunchen. Daarnaast apprecieerden we het enorm dat we dezelfde vrijheid en flexibiliteit kregen als de andere collega’s. Hiermee bedoelen we de mogelijkheid om van thuis uit te werken. En als je dan van thuis uit werkte, was er nog steeds een goede connectie met de rest van het team.

Gerelateerde blog berichten.

Achter de schermen bij Exsertus: hoe behaal…

Gepubliceerd op 17/07/2023

Hoera! Sindskort mag Exsertus zich een “Great Place To Work” noemen. Maar wat betekent dit…

Stageproject in de kijker: ontwikkeling van een…

Gepubliceerd op 27/06/2023

De voorbije 8 weken hadden we het gezelschap van twee stagiairs: Bjorn & Michiel. Ze…

Techorama 2023: onze 5 belangrijkste take-aways

Gepubliceerd op 29/05/2023

Ook dit jaar waren we met een delegatie van ons Exserstus team aanwezig op Techorama.…

Hoe ziet het carrièrepad van een IT…

Gepubliceerd op 22/03/2023

Welke doorgroeimogelijkheden heb je in de rol van IT consultant? En welke skills heb je…

Levenslang bijleren: de rode draad in het…

Gepubliceerd op 15/11/2022

Al meer dan 8 jaar maakt Birgit deel uit van onze Exsertus community. Ze startte…

Hoe maak je de switch van Full…

Gepubliceerd op 18/05/2022

Al vanaf jonge leeftijd zat onze Analist consultant Kris gekluisterd aan zijn scherm door zijn…

Van ‘Wolfenstein’ tot .NET developer: waar haalde…

Gepubliceerd op 05/04/2022

Onze Senior .NET developer Jimmy is een trotse Exsertus consultant in hart en nieren. Hij…