Alle blogberichten

Hoe ziet het carrièrepad van een IT consultant eruit? Een kijkje achter de schermen bij onze collega Tom.

Hoe ziet het carrièrepad van een IT consultant eruit? Een kijkje achter de schermen bij onze collega Tom.

Welke doorgroeimogelijkheden heb je in de rol van IT consultant? En welke skills heb je hiervoor nodig? Onze collega Tom Borloo werkt ondertussen 7 jaar als IT consultant bij Exsertus en heeft een mooie evolutie doorgemaakt van Technisch Architect naar Teamlead. Hij gaat geen uitdaging uit de weg en houdt van werken in omgevingen waar het zijn rol is om problemen op te lossen. Benieuwd hoe zijn carrièrepad eruit ziet? Je leest het in onze blog hieronder!

In welke rol ben je bij Exsertus gestart? En wat hield dit in?

Ik ben bij Exsertus gestart als Technisch Architect bij de klant ACV. In deze rol was ik verantwoordelijk voor het uitwerken van het framework, het uitwerken van guidelines over het coderen, code reviews, architecturale beslissingen nemen en meer. Als Technisch Architect was mijn rol voornamelijk high-level waarbij ik zelf meer Proof of Concepts (PoCs) en code guidelines uitwerkte. Het effectief in productie brengen en het verder uitwerken van de PoCs in het project gebeurde door de junior, medior en senior developers die ik coachte op technisch vlak.

Nadat mijn project bij ACV was afgerond, kwam ik samen met een andere Exsertus collega bij Boss Paints terecht voor het omzetten van legacy applicaties naar state-of-the-art technologie. Als Functioneel Architect/Analist stond ik voornamelijk in contact met de business en zette ik mijn eerste stapjes in het coachen van een one-man team. Hierbij kwam ik voor het eerst in aanraking met het opvolgen van timesheets en het verantwoorden van hoe het budget werd ingezet.

Hoe ben je doorgegroeid naar een coördinerende rol?

Dit gebeurde op een organische manier doorheen mijn projecten. Bij ZNA was ik verantwoordelijk voor ontwikkeling waarbij ik als tussenlaag fungeerde tussen de developers en de business. Om het in scrum-termen te verwoorden nam ik de rol van Product Owner op waarbij ik de requirements van de business in kaart bracht en prioritiseerde waardoor de developers zich puur konden focussen op het uitwerken van de code zodat we de strikte deadlines konden halen. Dit ging automatisch gepaard met het opvolgen van het budget, de planning en het aanwerven van nieuwe teamleden.

Ondertussen werk ik op project bij Euronav waar het mijn job is om erover te waken dat ons dedicated Exsertus development team goed presteert. Dit omvat voornamelijk coaching op functioneel niveau. Dit zorgt ervoor dat ze zich volledig kunnen focussen op hun development taken. Langs de andere kant zit ik ook in de rol van Analist om de legacy applicaties te moderniseren.

“Als IT consultant is het van essentieel belang dat je een meerwaarde betekent voor je klant en dit is alleen maar mogelijk als je de klant zijn probleem kent. De belangrijkste tip die ik hiervoor kan meegeven is ‘durf te vragen’. Maak geen assumpties en durf vragen te stellen om duidelijk te weten wat er van jou verwacht wordt.”

Welke skills heb je nodig om zo’n coordinerende rol goed uit te voeren?

Op technisch niveau is dit vrij straightforward. Om als developer te evolueren is het essentieel om continu je kennis bij te schaven en nieuwe concepten te leren. Als Architect is het dan weer belangrijk dat je de high-level architectuur goed onder de knie krijgt zodat je Proof of Concepts kan uitwerken.

Daarnaast is het ook belangrijk om bepaalde soft-skills te ontwikkelen. Technisch mee kunnen is één zaak, maar ook de vertaalslag kunnen maken naar de business is minstens even belangrijk. Dat is de sterkte in mijn job. Naarmate dat je verder evolueert, zal je ook merken dat goede planning skills nodig zijn. Voor mezelf betekende dit om meer op lange termijn te denken en dat leer je door trial & error. Soms kan het geen kwaad om eens goed tegen de muur te lopen om er dan heel wat uit te leren. En tenslotte vind ik dat transparant communiceren en permanente feedback geven ook een “must” is in een coordinerende rol.

Welke advies heb je voor consultants in development die willen doorgroeien?

Als IT consultant is het belangrijk om te beseffen dat je vaak dankzij jouw technische skills ergens mag opstarten, maar dat het je soft skills zijn die ervoor zullen zorgen dat je mag blijven. Daarom is het belangrijk dat je enerzijds je technische kennis blijft verbreden door ook in je vrije tijd aan de slag te gaan met nieuwe technologieën, maar daarnaast zijn het je soft skills die je zullen doen uitblinken.

Als IT consultant is het van essentieel belang dat je een meerwaarde betekent voor je klant en dit is alleen maar mogelijk als je de klant zijn probleem kent. De belangrijkste tip die ik hiervoor kan meegeven is ‘durf te vragen’. Maak geen assumpties en durf vragen te stellen om duidelijk te weten wat er van jou verwacht wordt. Tenslotte moet je als IT consultant ook zeker een flexibele mindset hebben. Je komt namelijk terecht in verschillende omgevingen met elks hun eigen uitdagingen.

Hoe heeft Exsertus je ondersteund in deze evolutie?

Ik heb altijd een goed open contact gehad met Bart en Wouter, de managers van Exsertus. Ik heb van in het begin aangegeven dat ik graag op projecten werk waar er brandjes geblust moeten worden omdat ik die druk nodig heb om goed te presteren. In dat opzicht hebben ze mij hier telkens in gevolgd en goede passende nieuwe projecten aangeboden omdat ze mij ook echt goed kennen. Daarnaast hebben ze mij voornamelijk “carte blanche” gegeven. Ze hebben mij de ruimte gegeven om mijn eigen pad in te slaan en hebben mij gesteund in de keuzes die ik zelf heb gemaakt.

Wil jij net zoals Tom aan de slag als IT consultant?

Gerelateerde blog berichten.

Recap Techorama 2024: onze belangrijkste take-aways

Gepubliceerd op 27/05/2024

Exsertus en Techorama, dat gaat hand in hand. Dus ook in 2024 waren we met…

Achter de schermen bij Exsertus: hoe behaal…

Gepubliceerd op 17/07/2023

Hoera! Sindskort mag Exsertus zich een “Great Place To Work” noemen. Maar wat betekent dit…

Stageproject in de kijker: ontwikkeling van een…

Gepubliceerd op 27/06/2023

De voorbije 8 weken hadden we het gezelschap van twee stagiairs: Bjorn & Michiel. Ze…

Techorama 2023: onze 5 belangrijkste take-aways

Gepubliceerd op 29/05/2023

Ook dit jaar waren we met een delegatie van ons Exserstus team aanwezig op Techorama.…

Levenslang bijleren: de rode draad in het…

Gepubliceerd op 15/11/2022

Al meer dan 8 jaar maakt Birgit deel uit van onze Exsertus community. Ze startte…

Hoe ontwikkel je een volwaardige applicatie in…

Gepubliceerd op 13/06/2022

Axel en Brent studeren beiden Toegepaste Informatica aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen.…

Hoe maak je de switch van Full…

Gepubliceerd op 18/05/2022

Al vanaf jonge leeftijd zat onze Analist consultant Kris gekluisterd aan zijn scherm door zijn…

Van ‘Wolfenstein’ tot .NET developer: waar haalde…

Gepubliceerd op 05/04/2022

Onze Senior .NET developer Jimmy is een trotse Exsertus consultant in hart en nieren. Hij…